Engin GUVENC

Sürdürülebilirlik & Sosyal Sermaye Danışmanı, Yönetim Koçu, Mentor
Dünya Sürdürülebilir İş Konseyi (WBCSD)‘nin Türkiye ayağı olan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin (SKD) kurulma çalışmalarını başlatarak yaklaşık 10 yıl süre ile Genel Sekreterlik görevini yapmıştır. 2013 yılından bu yana bağımsız olarak Sürdürülebilir Kalkınma anlayışının kurumlarda gelişimi amacı ile; sürdürülebilirlik yönetim sisteminin kurulması, bu alanda yönetim ekiplerinin yetkinliklerinin geliştirilmesi, takımların oluşturulması ve sosyal sermaye yönetimi konularında danışmanlık, mentorluk ve koçluk yapmaktadır. Değişim yönetimi, iş geliştirme, yetenek kazanım ve gelişimi, yönetici koçluğu, VUCA ortamlarının yönetimi, sürdürülebilirlik ekiplerinin oluşturulması ve uyumu, paydaş diyalog ve entegrasyonu alt çalışma alanlarıdır. Güvenç yerel ve uluslararası kurumlarla otuz yıldan fazla süredir çalışmakta olup, ADLER Uluslararası Koçluk Okulu’ndan sertifika sahibidir.
İstanbul Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Daha önceki mesleki tecrübesinde hizmet ve proje satışı, iş geliştirme, pazarlama konularında 17 yıllık deneyime sahip olan Güvenç, ağırlıklı Bilişim ve Teknoloji olmak üzere Uluslararası Ticaret ve Havayolu endüstrisinde çalışmıştır. İngiltere’de bir yıl finans ve pazarlama üzerine öğrenim görmüş, takiben 2002 yılında Amerika’da kaynak geliştirme, iş geliştirme ve sponsorluk yönetimi üzerine eğitimlere katılmıştır.
SKD Türkiye’nin kurucu üyesi ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve Entegre Raporlama Konseyi’nin (IIRC) önceki dönem üyesidir.
Seçilmiş Deneyimler
- Tink tank ortamında sürdürülebilirlik anlayışının gelişimi için birçok ulusal ve uluslararası proje ve toplantının gerçekleşmesine destek verdi, liderlik yaptı.
- Sürdürülebilirlik yol haritalarını ve uygulamalarını geliştirmek için danışman ve mentor olarak, her seviyede yöneticiye sahip 40’tan fazla çok uluslu şirket için çalıştı.
- Sürdürülebilirlik yönetim sisteminin ve öneminin daha iyi anlaşılması ve uygulanması için yönetim kurullarına destek verdi.
- İlk “Sürdürülebilir Kalkınma” eğitimlerinin uygulanmasının yanı sıra GRI yöneticileri ile birlikte “GRI Temelli Sürdürülebilirlik Raporlaması” eğitimlerini koordine etti.
- Genel Sekreter olarak WBCSD temel olmak üzere birçok kurum ve kuruluş içinde Fortune 500 şirketlerinin yöneticileri, hükümet yetkilileri, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ile çalıştı.
- Rio + 20 –Türkiye’nin en iyi sürdürülebilirlik projelerinin seçimi, IMKB Sürdürülebilirlik Endeksi, WBCSD Binalarda Enerji Verimliliği, Üniversitelerde Sürdürülebilirlik Anlayışının Gelişimi projelerini yönetti, AB düzeyinde çalışılan Sürdürülebilir Yaşam Tarzları 2050 (SPREAD) ile Birleşmiş Milletler temelli Endüstriyel Simbiyoz projesine danışman olarak katıldı.
- Türkiye’nin önde gelen iki büyük çimento şirketi olan Çimsa ve Akçansa’nın sürdürülebilirlik stratejisinin gelişimi, raporlama ve paydaş ilişkilerinin gelişimi, sürdürülebilir yönetim sistemi anlayışına geçiş için icra kurulu düzeyinde destek verdi.
- Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen, tedarik zincirlerinde iş sağlığı ve güvenlik bilincinin takibi, bu kültürün gelişimini hedefleyen SAI (Social Accountability International) – TenSquared Projesine yerel ortak olarak destek verdi.
- Sürdürülebilirliğin entegrasyonu altındaki kariyer fırsatı hakkında üç CEO’ya danışmanlık ve mentorluk yaptı.
- Sürdürülebilirlik temelli çalışma ve görüşlerini, KALDER, Kurumsal Yönetim Derneği, Çimento ve Beton Dünyası, EKOIQ, CEO’s dergilerinde paylaşmış, CNBC-e, Habertürk, Bloomberg HT vb. kanallarda konuk olarak yer almıştır.